Dozvolite da vas upoznamo sa Petrovcem

petrovavac-blog-1.jpg
petrovavac-blog-2.jpg
petrovavac-blog-3.jpg

Petrovac u jednoj rečenici:

Malo primorsko mjesto na crnogorskoj obali, podjednako udaljeno od najzapadnijeg i najistočnijeg primorskog grada, sa jednom od najljepših plaža, nekoliko istorijskih znamenitosti, sačuvanom ahrhitekturom iz prošlog vijeka, i atmosferom u kojoj najviše uživaju parovi i porodice sa djecom.

To je Petrovac u jednoj (dugoj) rečenici. Ipak, ostali bi dužni ovom simpatičnom gradu ukoliko ga ne bismo malo detaljnije predstavili.

Zašto kažemo da je Petrovac malo primorsko mjeto?

Iako crnogorske primorje nema velikih gradova koji bi se površinom i brojem stanovnika mogli porediti sa evropskim gradovima, Petrovac je svakako jedno od manjih šarmanthin mjesta. Ovaj grad je dio opštine Budva, ima 1700 stanovnika. Jedino kad Petrovac izgleda kao veći grad je u jeku ljetnje sezone, u julu i avgustu. Tada mnogobrojni turisti, kako iz istočne tako iz zapadne Evorope, dolaze u ovaj grad ili ga posjećuju na svom proputovanju crnogorskom obalom.

Nemojte nas pogrešno shvatiti, ovo nije mana, naprotiv, za razliku od nekih gradova koju su prenaseljeni u ljetnjim mjesecima, Petrovac i dalje zadržava atmosferu malog primorskog mjesta. Lijepe plaže, restorančići uz samu obalu, galebovi koji oblijeću ostrva nedaleko od obale, stabla maslina i bora, stare kamene kuće.

Istorija za vidjeti i doživjeti

Oni koji dolaze u Petrovac, rado obiđu njegove istorijske znamenitosti.

Mozaik iz 3 vijeka kojeg su sagradili Rimljani, inače prvi stanovnici. Zanimljivo je da su Rimljani mozaikom oslikali Hipnosa – boga sna. Mitologija za njega kaže da se noću spušta na kopno i more, uspavljuje sva bića i oslobađa ih briga. Štaviše, mitologija kaže da je Hipnos jednom prilikom uspavao i samog Zevsa. To ne možemo provjeriti, ali možemo pretpostaviti da su i stari Rimljani prepoznali Petrovac kao idilično odmaralište, oslikavši baš Hipnosa.

Tvrđava Castello - nije to velika tvrđava, ali je pristupačana, na nju se možete popeti, a pogled sa nje je predivan. Istaknuta je na samoj ivici obale, poput nekog svetionika, pa se sa nje otvara pogled na horiznt. Ispod su oštre stijene i pjena koja ostaje nakon što ih talasi udare.

Lijepe su fotografije sa Castella, djeca vole da se popnu na tvrđavu, a uz pratnju roditelja je sasvim bezbjedno. Nekad, Castello je ima drugu funkciju. U tvrđavu su se skladištili maslinovo ulje i vino. Grad i okolina su bili bogati plodovima masline i grožđa, a tako je i danas. Zato su su se tu skladištili dok ih trgovački brodovi ne bi odnosili u druge gradove i regije.

Ostva Katič i Sveta Neđelja – spas za jednog mornara

1850 metara na moru ispred Petrovca, nalaze se dva ostrva, Sveta Neđelja i Katič. Priča kaže da je moreplovca savladalo veliko nevrijeme. Uspio je da dopliva do ostrva ispred Petrovca koja su mu spasila život. U znak zahvalnosti moreplovac je sagradio crkvu na ostrvu Sveta Neđelja. Crkva je i danas tu, a običaj je otići na ostrvo i zvoniti crkvenim zvonom za sreću. Takođe, zapisi iz prošlog vijeka nam govore da se u ovoj crkvi odvilo i jedno vjenčanje.

Plaže u Petrovcu

Nakon ove priče o ostrvu, hajde da se malo vratimo kopnu, odnosno plažama. Petrovac ima dvije plaže. Gradska plaža koja predstavlja glavni dio obale. Duga je 600 metara, a karakteristična po crvenkastom pjesku.

Dok je Gradska plaža nezaobilazna svim posjetiocima, plaža Lučice se nalazi u jednoj Petrovačkoj uvali. Mora se malo pješačiti do ove plaže, ali to nije dugo, i svakako se isplati. Iako se o ukusima ne raspravlja, ova plaža se smatra jednom od najljepših na crnogorskom primorju. Argumenti njene ljepote su okolna brda bogata stablima bora koja daju poseban ambijent, ali i aromu svim kupačima.

Nama se čini da Lučice uživaju pohvale iz još jednog razloga. Dok je Gradska plaža nazaobilazna svim posjetiocima Petrovca, Lučice su odvojene, u malom zalivu, mora se do ove plaže proći kroz jedan uređen šumski putić, a na tom putu, mora nema nigdje na vidiku. Tek nakon par minuta, pred vama se otkriva ova lijepa plaža. Taj momenat „otkrića“ daje osjećaj posebnosti svakome ko ovdje dolazi. Crnogorsko primorje ima puno lijepih plaža, ali samo su neke manje ili više sakrivene poput Lučica.

Crno - bijeli Petrovac

Danas to zvuči nekako čudno, ali nije Petrovac oduvijek imao viziju o turizmu, dočekivanju gostiju iz čitavog svijeta. Velikim dijelom se to promijenilo zog infrastrukture. Danas, imamo puteve, automobile i motore, avione i low cost kompanije koje su učinile ovaj vid saobraćaja pristupačnijim nego ikad.

Koliko god da je nama to malo čudno, nije uvijek bilo tako. Vjerovali ili ne, nekad se stanovnici Petrovca nisu kupali u moru. Predanja iz prošlog vijeka nam govore da su ljudi bili nevješti plivači pa se nisu puno oslobađali u moru, tek se oko 1920. godine najhrabriji mještani upuštaju u plivanje.

Ovim malim koracima, ili da kažemo zaveslajima, uz druge faktore, počinje i razvoj Petrovca kao turističkog mjesta. 10 godina nakon prvih plivača počinju pripreme mještana za strane turiste. Gradske vlasti su, uz saglasnost stanovnika, premjestili imovinu koja se nalazila između plaže i šetališta da bi mogli da porade na uređenju priobalnog pojasa. Postavljena je rasvjeta, izgrađeni su parkovi, javne česme, a okolna brda pošumljena sa 15000 različitih sadnica. Šume koje i danas čine ambijent i aromu Petrovca.

Podaci o gostima iz ovog perioda 30-ih godina, govore o oko 300 posjetioca za čitavu sezonu, a prvi gosti su bili iz Čehoslovačke, Austrije, Njemačke i Engleske. Danas ovih 300 posjetioca izgleda malo, ali upravo su ti prvi gosti podstakli dalji razvoj Petrovca i omogućili da izraste u savremen turistički centar sa očuvanom tradicionalnom notom.

Završavamo ovu priču o začecima turizma u Petrovcu sa jednim zanimljivim podatkom. Tih 30-ih godina 19-og vijeka, cijena apartmana, hrane, gas lampe je iznosila 45 dinara (tadašnja valuta u Crnoj Gori) dnevno. Što je bilo jednako jednom dolaru.

FaLang translation system by Faboba