4 sjajne lokacije na manje od 20 minuta od Petrovca

4 sjajne lokacije na manje od 20 minuta od Petrovca

Na manje od 20 minuta vožnje od Petrovca, nalazi se veliki broj malih mjesta, još manjih plaža, manastira i crkvi koji pamte vjekove, restorana sa kojih se pružaju takvi pogledi na more, koji brišu sjećanje, oduzimaju budućnost i drže vas u sadašnjem trenutku poput male krabe koja je ulovila svoju večeru. :)

Prije nego “načnemo” našu listu 4 najzanimljivije lokacije na manje od 20 minuta vožnje od Petrovca, želimo da znate da smo listu inicijalno počeli sa 15 lokacija. Zato, uskoro očekujte još zanimljivih predloga šta posjetiti nadomak Petrovca.

 

1. Sveti Stefan - bajka za Sofiju Loren

Počnimo citatom Sofije Loren tokom njene posjete Svetom Stefanu “Kao da sam se vratila u grad iz najljepše dječije bajke”.

Da završimo ovdje ili da dodamo još par riječi, ako vas Sofija nije ubijedila?

Ovo poluostrvo, vještački spojeno sa kopnom, nekada je zbog svog položaja bilo trgovinski i saobraćajni centar. Zato je zanimljivo kako su sve kuće u prizemlju imale skladišta u kojim se najčešće čuvalo maslinovo ulje za izvoz trgovačkim brodovima.

Na ostrvu se nalaze 3 crkve. Pretpostavljate da je jedna od njih crkva Svetog Stefana, a ono što ne pretpostavljate je da je stanovništvo krajem 6. decenije XX vijeka iseljeno sa ostrva, a ono pretvoreno u hotel. Tako je i danas, pa vas, nažalost, moramo razočarati da unutrašnjost ostvra nije otvorena za posjetioce.

Ipak, iako su Sveti Stefan i njegovo okruženje na određeni način “rezervisani” ovo je i dalje mjesto koje prosto očarava. Ako postoji jedno šetalište koje bismo morali da navedemo kao najljepše na crnogorskom primorju to bi moralo biti ono između Svetog Stefana i Pržna. Podatak da najpoznatije svjetske ličnosti dolaze upravo na Sveti Stefan, dovoljno govori o ljepoti i raskoši ovog lokaliteta.

Udaljenost od hotela Eleven: 15 minuta vožnje automobilom; 9.3 kilometra.

Google Maps Direction

Početna

2. Manastir Praskvica - duhovni centar Paštrovića

Interesantan je, malo neobičan taj naziv - Praskvica, koji vuče ime od obližnjeg potoka koji ima ukus “praskve”, breskve. Manastirski kompleks sastoji se od dvije crkve: one Svetog Nikole i Svete Trojice, kao i 3 zgrade manastirskih konaka.

Godina osnivanja manastira je upitna. Prema narodnoj tradiciji, to je jedna godina, prema nekim istorijskim poveljama druga godina, međutim kako postoje sumnje o autentičnosti istih, osnivanje Praskvice se sa sigurnošću vezuje za XV vijek.

Prvobitna crkva Svetog Nikole, srušena je 1413. godine, ali su monasi očuvali crkvene temelje za gradnju nove crkve. Tako je ona obnovljena 1847. godine. Kasnije, 1979. godine nakon zemljotresa, mnogi lokaliteti bivaju oštećeni, a tako i crkva Svete Trojice. Međutim i pored rušenja i oštećenja koja su zadesila ovo mjesto, manastir Praskvica i crkve, danas čvrsto stoje i čuvaju mnoge predmete od izuzetne kulturno-istorijske vrijednosti.

Udaljenost od hotela Eleven: 15 minuta vožnje automobilom; 10.6 kilometara.

Google Maps Direction

Manastir Praskvica

3. Stara Maslina u Baru - najiskusnija od svih maslina

Na startu moramo reći da Stara Maslina izlazi iz vremenskog okvira od 20 minuta kojim se ovdije vodimo. Ali iz “poštovanja prema starijima”, Staru Maslinu smo morali da uvrstimo na listu. Ona je od hotela Eleven udaljena 26 minuta vožnje, odnosno, 20.3 kilometra.

Stara Maslina ima preko 2000 godina i jedna je od najstarijih maslina na svijetu. Karakteristično je ovo stablo po mnogo čemu. Iako je ovo tip stabla koji se ne može saditi mašinski, već se sadi isključivo rukama, na našem primorju se često može vidjeti. Nevjerovatan je i podatak da Stara Maslina i danas daje plodove.

Pored mnogih priča i legendi koje okružuju Staru Maslinu, istaknuta je ona po kojoj su se ispod nje mirile zavađene familije, pa je po tom običaju, mjesto u kojem se nalazi dobilo naziv - Mirovica.

Predlažemo da da odvojite 6 minuta više i posjetite Staru Maslinu, i ako ste sa nekim u svađi, pozovite tu osobu dok odmarate pored masline.

Udaljenost od hotela Eleven: 26 minuta vožnje automobilom, 20.3 kilometra.

Google Maps Direction

Stara Maslina

4. Pržno - najljepše plaže su u malim pakovanjima

Čitava plaža Pržno ima svega 260 metara, ali mi vam predlažemo još manje “pakovanje”: sami istočni kraj plaže od svega 60 metara. Mala pjeskovita plaža, sa pustim ostrvom na 40 metara od obale i veoma simpatičnim kafe restoranom u samom uglu.

Prirodni hlad, predivan pogled na barke lokalnih ribara, u daljini pogled na veliku Bečićku plažu i ostrvo Sveti Nikola ispred Budve. Ovo je plaža koju ćete dijeliti sa pretežno lokalnim stanovništvom, a kad su plaže u pitanju, vjerujte lokalcima.

Udaljenost od hotela Eleven: 18 minuta vožnje automobilom; 12 kilometara.

Google Maps Direction

Pržno

Sada znate 4 fantastične lokacije koje zaista vrijedi posjetiti tokom odmora na crnogorskom primorju. Znate njhove lokacije, i put do njih ukoliko odsijedate u našem porodičnom hotelu. Takođe, u okviru našeg hotela imamo i rent-a-car agenciju, kako bi naši gosti na jednom mjestu mogli da imaju sve što ima je potrebno za istraživanje ovih i drugih lokacija.

Uskoro vam pišemo o još 4 lokacije koje nisu mogle da stanu u ovaj članak, ali su jednako vrijedne naše preporuke.

Do tada, topli pozdrav iz Petrovca,

Osoblje hotela Eleven.

FaLang translation system by Faboba