4 sjajne lokacije na manje od 20 minuta od Petrovca - dio II

4 sjajne lokacije na manje od 20 minuta od Petrovca - dio II

Drobni pijesak - Nije lako doći, ali je teže otići

Drobni

Sasvim sigurno, jedna od teže pristupačnih plaža. Kada vozite putem od Petrovca ka Svetom Stefanu, sve što vidite je jedan saobraćajni znak za Drobni Pijesak i proširenje na putu. Od tog proširenja počinje veoma strm put kojim se spuštate kolima, ukoliko niste u odličnoj fizičkoj kondiciji, jer ne zaboravite da treba i da se popnete uz taj isti strmi put nakon čitavog dana provedenog na plaži.

U podnožju vas čeka još jedna pješačka staza kroz šumu i taman kad pomislite “Šta je meni ovo trebalo, pa mogao sam kao i svi da pođem na jednu od uobičajenih plaža”, ugledate plažu Drobni Pijesak i zaboravite posljednjih 20 minuta.

Glavna karakteristika Drobnog Pijeska je čistoća i prozirnost mora. Čim krenete plivati, primjetićete da možete vidjeti morsko dno daleko jasnije nego na drugim plažama crnogorskog primorja.

Ovu plažu vam naročito preporučujemo tokom jula i avgusta. Tada su velike gužve na svim plažama, ali na ovoj, zbog teže pristupačnosti, gužve budu manje.

Udaljenost od hotela Eleven do Drobnog Pijeska: 12 minuta vožnje automobilom; 7.2 kilometra

Google Map Direction

 

Manastir Reževići koji je premostio mnoge napade

Reževići

Manastir Reževići nosi ime po obližnjem mjestu - Reževići, nadomak Petrovca. Sastoji se od Crkve Uspenja Bogorodice i Svete Trojice, a po jednom narodnom predanju, manastir je sagrađen na mjestu nekog paganskog hrama.

Kao što naslov kaže, ovaj manastir je prošao kroz mnogo napada. Najprije u 18. vijeku od Turaka, zatim 1812. godine za vrijeme francuske okupacije i na kraju od strane Italijana tokom Drugog svjetskog rata.

Srećom, manastir očuvan do dana današnjeg. Ovaj kompleks je danas jedno mirno i spokojno mjesto koje priča mnoge priče o životu, tradiciji, religiji i kulturi vijekovima unazad.

Udaljenost od hotela Eleven do Manastira Reževići: 10 minuta vožnje automobilom; 4.4 kilometra

Google Map Direction

 

Kraljičina plaža - ali u Sutomoru

Kraljičina

Kada kažemo “Kraljičina plaža” većina ljudi će pomisliti na plažu kod Svetog Stefana. Manji broj ljudi, i to ne samo turista veći i primoraca, ne zna za Kraljičinu plažu u Sutomoru.

Činjenica da se ovoj plaži pristupa isključivo čamcem, odmah vam govori da je to pomalo divlja plaža. Međutim, nije to tako divlje. Naprotiv, tamo vas čeka i restoran i ležaljke, a opet te ležaljke nisu postavljene tik jedna uz drugu, već na krajnje pristojnom rastojanju da možete uživati u svojoj privatnosti.

Ono što jeste divlje je ljepota Kraljičine plaže. Voda je besprekorno čista, plaža takođe, stijene koje je okružuju dodatno podstiču taj osjećaj divljine, a za one u kojima živi avanturistički duh, mogu otplivati do jedne od okolnih malih plaža u ovoj uvali. Te plaže su potpuno divlje.

Udaljenost od hotela Eleven do Kraljičine plaže u Sutomoru: 16 minuta vožnje automobilom i 5 minuta vožnje čamcem; 11.1 kilometar.

Google Map Directions

 

Perazića Do - na dohvat ruke od Petrovca

Lako je propustiti odlazak na plažu u ovom mjestu, jer se mnogi turisti i ne pitaju “Kako doći na plažu u Perazića dolu?” Zato mi postavljamo ovo pitanje za sve vas koji niste upoznati sa ovim fantastičnim mjestom, i dajemo odgovor.

Ukoliko odsjedate u jednom od hotela u Petrovcu, treba da znate da postoji jedna od najljepših šetačkih staza na crnogorskom primorju koja vodi do plaže u Perazića dolu. Ukoliko pokušate da pronađete putanju na Google mapi, nećete dobiti smjernice za šetačku stazu do plaže. Zato vas savjetujemo da pitate osoblje hotela u kojem odsjedate i/ili Petrovčane da vas usmjere ka ovoj šetačkoj stazi. Ne brinite, nećete se izgubiti, biće tu i drugih šetača koji su se zaputili baš tamo, pa će kolektivni duh odlaska na plažu samo dodatno oplemeniti vašu šetnju.

Staza od Petrovca do Perazića dola je dugačka oko jednog kilometra. Uzduž staze se pružaju fenomenalni pogledi na Jadransko more, zato će vaša šetnja prilično potrajati, jer su foto-pauze obavezne na ovoj relaciji.

Probijeno je i nekoliko tunela kroz koje ćete proći. Dok šetate ovim relativno mračnim tunelima, momenat izlaska iz posljednjeg tunela je trenutak kada ugledate more, a potom i plažu. Nezaboravan osjećaj, koji svaki put razigra čovjekov duh.

Na plaži u Perazća Dolu se nalazi napušteni, poluizgrađeni, ogromni hotel “As”. Iako će vam mnogi reći da ova napuštena građevina kvari predivan izgled plaže, naše mišljenje je baš suprotno. Ovaj drastičan kontrast između predivne plaže, divlje prirode, malog restorana i nekoliko starih, ali uređenih kuća sa jedne strane i napuštene građevina koja svojom veličinom izgleda prosto zastrašujuće, je svojevrsna slika tranzicije kroz koju je Crna Gora prošla. Zato mi smatramo da i ta kombinacija predstavlja jednu istorisjku epohu, i prenosi vam specifičan utisak koji ne možete steći bilo gdje. Vjerovatno bi plaža bila idealna bez ove napuštene građevine, ali onda ne bi imala karakter kakav sada ima.

Udaljenost od hotela Eleven u Petrovcu do plaže u Perazića dolu: približno 1 kilometar šetačkom stazom.

FaLang translation system by Faboba