Nacionalni parkovi u Crnoj Gori

Nacionalni parkovi u Crnoj Gori

Nacionalni park Durmitor

NP5

Nacionalni park Durmitor se nalazi na sjeveru Crne Gore na teritoriji Opštine Žabljaku. Dva neizostavna lokaliteta ovog nacionalnog parka cu Crno jezero i planina Durmitor sa najvišim vrhom Bobotov Kuk, nadmorske visine od 2523m.

Crno jezero ne možete zaobići. Već po ulasku u Nacionalni park, laganom šetnjom nailazite na ovo jezero koje vam se doslovce otvara pred očima, a nad kojim se nadvija visoki Durmitor poput nekog džinovskog utvrđenja. Crno jezero nije lijepo samo za oko, i prilika za dobru fotografiju, već je idealno i za vas koji volite takozvani “aktivan odmor”. Jezero možete obići na tri načina: barkom, biciklom ili šetnjom. Okolo jezera se nalazi lijepa šetačka staza bez suvišnih uređenja. Tek toliko utabana staza od drugih šetača, za istinski doživljaj prirode.

Istu stazu možete obići i biciklom, ukoliko ste ljubitelji malo ekstremnije vožnje. Ipak, da ne biste samo kružili oko jezera, možete iznajmiti drvenu barku. Mala barka za dvije do tri osobe, bez motora, već sa veslima, tako da čim se otisnete malo dalje od obale sve što ćete čuti je “zvuk prirode” i šum koji pravi veslo dok prolazi kroz vodu.

Bobotov Kuk kao najveći vrh sa 2523 metara će biti “šetalište” samo za rijetke posjetioce. Međutim, za ljubitelje planinarenja postoji veliki broj obilježenih staza, veće ili manje težine. Iako postoji preko 40 planinskih vrhova sa nadmorskom visinom iznad 2000 metara, nacionalni park Durmitor je planinarima posebno interesantan zbog jezera. U okviru nacionalnog parka se nalazi 18 ledničkih jezera, u narodnu poznatih kao “gorske oči”, a sva su dostupna, divljim, ali oblježenim stazama. Svako od jezera je otkriće za sebe. Neka ćete vidjeti dok budete nad njima, neka tek kada se “probijete” kroz četinarsku šumu.

Za sve vas koji malo bolje poznajete biljni svijet, obradovaće vas podatak da u nacionalnom parku Durmitor ima 1325 vrsta biljaka od čega je 150 ljekovitih, i 40 vrsta jestivih gljiva. Napominjemo da se ne upuštate tek tako u branje gljiva, jer ima i onih koje nisu jestive, štaviše otrovne su. Zato punite košaru samo ako ste dobro upoznati i iskusni u prepoznavanju gljiva ili sa sobom imate vodiča, koji će to uraditi za vas.

U slučaju da vam je sve ovo malo, pod Nacionalni park Durmitor, između ostalih, spada i kanjon rijeke Tare. Ukoliko niste znali, riječ je o najvišem kanjonu u Evropi sa 1600 metara visine od rijeke Tare do vrha kanjona. Jedini viši kanjoj je Grand Canyon u Sjevernoj Americi. Pored svog impoznatnog izgleda, rafting Tarom je omiljena atrakcija onima koji žele da iskuse ovaj kanjon i rijeku.

Odakle god da počenete sa istraživanjem Nacionalnog parka Durmitor, napravili ste dobar početak, a od vaše kondicije zavisi koliko toga ćete obići. Obucite malo topliju garderobu za večernje sate, adekvatnu obuću za duže šetnje, vodu i užinu, a ostalo ćete naći na Durmitoru.

Skadarsko jezero

NP2

U obilasku Skadarskog jezera, za razliku od Durmitora, nema velikih pješačkih tura i ekstremnih vožnji biciklom. To će obradovati sve vas koji u prirodi volite da uživate na opušteniji način. Skadarsko jezero je veoma bogato biljnim i životinjskim svijetom, pa je internacionalno prepoznato kao prirodni rezervat ptica. Čak 281 vrsta ptica se nalazi na Skadarskom jezeru. Njih ćete naroćito moći da vidite u ljetnjem periodu, a neki od vas koji budu imali sreće, vidjeće i pelikana, simbola ovog jezera.

Skadarsko jezero se nalazi u blizini Podgorice, kod mjesta Virpazar. Samom jezeru možete pristupiti autom ili autobusom, a za obilazak jezera vam predlažemo iznajmljivanje brodića. Ti brodići se nalaze uz obalu jezera, sa vodičima koji vas mogu provozati Skadarskim jezerom. Čak i da niste ljubitelji prirode i ptica, vožnja i povjetarac na barci tokom vrelih ljetnjih dana su i više nego poželjni.

Nakon vožnje Skadarskim jezerom nećete se umoriti kako biste od planinarenja Durmitoru, ali svježa riba se uvijek može pojesti. Restoran pored Skadarskog jezera će vam ponuditi jezersku ribu sa dodacima i crnogorskim vinom, koje je upravo karakteristično za podneblje u ovoj okolini.

Na kraju, da ne bi sva ova priroda ostala samo na priči, napominjemo da partnerska agencija našeg hotela u Petrovcu, turistička agencija Medini, organizuje veliki broj ekskurzija Crnom Gorom. Između ostalih, u ponudi su i lokaliteti koje smo pomenuli u ovom tekstu, ali i mnoge druge lokacije na kopnu i vodi. Sa agencijom Medini u prilici smo da gostima omogućimo da u okviru našeg hotela završe kompletnu proceduru oko prijavljivanja na jednu od ekskurzija po želji.

NP1

FaLang translation system by Faboba