Nacionalni park Lovćen - Cetinje

Nacionalni park Lovćen - Cetinje

ct 3

Uglavnom, priča o bilo kojem nacionalnom parku bi bila priča o prirodi. O životinjskim i biljnim vrstama, o aktivnom odmoru, opuštanju u prirodi i slično. Neće vas razočarati činjenica da nacionalni park Lovćen ima sve ove prirodne zgode. Sumirajmo ih ovako:

  • 1300 vrsta biljaka, mnoge su aromatične, ljekovite i endemične
  • 200 vrsta ptica, koje lete naokolo
  • 85 vrsta leptira, koji takođe lete naokolo ;)
  • 100 vrsta mrava (savjet: ponesite lupu)
  • 11 vrsta gmizavaca (pazite gdje gazite)

ct4

Naravno tu je i standardno “šumsko društvo” koje čine medvjedi, vukovi, lisice, veprovi, zečevi, srne itd.

Međutim kada je riječ o nacionalnom parku Lovćen, prirodna bogatstva, “prirodno” padaju u drugi plan. Nacionalni park Lovćen nalazi  se u Cetinju. a na planini Lovćen se nalazi mauzolej, podignut u čast najvećem vladaru Crne Gore, gdje je i sahranjen. Zato, kada se kaže “Lovćen” priča ide u drugom smjeru od nacionalnog parka.


Priča počinje imenom pomenutog vladara - Petar II Petrović Njegoš. Njegoš nije bio isključivo vladar, već jedan veoma svestran i sposoban čovjek, koji je u isto vrijeme obavljao značajne uloge episkopa i pjesnika. Uloge u kojima se za života uspješno ostvariva, od 1835. do 1851. Pored svih uspjeha, u oči najviše upada razlika između skromnog uzdizanja i ostvarenja u kasnijem životu. Sa jedne strane, Njegoš je bio jedan od 30-ak dječaka koji su tek počinjali da uče da čitaju i pišu u novootvorenoj osnovnoj školi, osnovanoj 1834. godine. Sa druge strane, Njegoševa djela su i dan danas toliko citirana i slavljena, i van granica Crne Gore. Takvim ostvarenjima bile bi ponosne i zemlje sa većim materijalnim i kulturološkim bogatstvima.

shutterstock 380843215

Ova “pomjeranja” u kulturi, religiji i politici su imala polazište u Cetinju. Tadašnja prijestonica Crne Gore postala je najznačajnilj i najrazvijeniji grad, ne samo usljed Njegoševih uticaja već i ostalih vladara Crne Gore. Uticaji se ogledaju kroz osnivanje prve državne štamparije u svijetu, u Cetinju 1493. godine. Godinu dana kasnije, u Obodu je monah Makarije odštampao prvu knjigu u Crnoj Gori “Oktoih prvoglasnik”, 33 godine nakon što je odštampana prva knjiga u Gutembergovoj štampariji.

Kao što vidite, Cetinje je bilo od velikog značaja, pa logično i veoma čuvano od strane crnogorskih vojnika, koji su se iznova i iznova dokazivali. Za razliku od mnogo većih i jače utvrđenih evropskih i azijskih gradova, Cetinje nije palo u ruke Osmanskom carstvu. I pored 3 napada na Cetinje, Crnogorci su uspijeli da se odbrane. Kada su Turci 1692. godine probili vrata manastira na Cetinju, crnogorski vojnici su zapalili barut sakriven u manastiru, time raznijevši i sebe i napadače.

Vjerujemo da ste sada stekli sliku o značaju Cetinja u Crnoj Gori.

Iako danas Cetinje nema nekadašnji prestiž. Istorijski ostaci, stare građevine, muzeji, mauzolej, statua Petra II Petrovića Njegoša na drugom najvišem vrhu Lovćena, itekako skreću pažnju turista u Crnoj Gori koji sa oduševljenjem posjećuju ovaj grad.

ct 1

Jedan podatak - kada je Njegoš upitan zašto ne želi da bude sahranjen na najvišem vrhu Lovćena, odgovorio je

Veći Crnogorac od mene će se roditi jednog dana.

Zaokružimo ovu priču još jednim citatom. Nakon posjete Lovćenu, čuveni irski pisac Bernard Šo je rekao

Tamo riječi ponestaju. Tamo i ja, ostajem bez riječi i uživam.


Cetinje je udaljeno oko 46 kilometara od našeg hotela u Petrovcu. Autom je potrebno oko sat vremena do Cetinja, što je idealno za jednodnevni izlet u ovom gradu. Da bismo pojednostavili posjetu Cetinju, gostima našeg hotela smo na samoj recepciji omogućili rezervaciju jednodnevnog izleta. U saradnji sa našom partnerskom turističkom agencijom Medini, od vaše sobe do obilaska Cetinja vas dijeli jedan poziv recepciji.

 

Nacionalni park, istorijsko naslijeđe i jedinstveno iskustvo u Crnoj Gori, nedaleko od hotela Eleven u Petrovcu.

ct 2

FaLang translation system by Faboba