Nacionalni park Biogradska gora

Nacionalni park Biogradska gora

Bilo da ste ljubitelj prirode ili ne. Predah od vrelih ljetnjih dana u Pertovcu, je nešto što jako prija većini gostiju tokom odmora. Prije nego otvorimo temu nacionalnog parka Biogradska gora, podsjećamo vas da smo na našem blogu do sada pisali i o drugim nacionalnim parkovima u Crnoj Gori. Tako možete pronaći tekstove o Durmitoru, Lovćenu, Skadarskom jezeru.

A sad, vratimo se nacionalnom parku Biogradska gora. Ovaj lokalitet se ne posjećuje samo radi “rashlađivanja” tokom vrelih ljetnjih dana, već zbog prirode koju rado posjećuju ljubitelji planinarenja ili oni koji nemaju kondiciju za velike pješačke ture, ali zato vole da se opuštaju u blizini jezera. Nakon, od prilike, 2h i 30 minuta vožnje od Petrovca bićete na Biogradskoj gori i uživati u:

  • ledničkim jezerima
  • biljnim vrstama (oko 2000 primjeraka)
  • 90 vrsta drveća od kojih neka stara i preko 400 godina, a visoka do 60 metara
  • 200 vrsta ptica
  • 80 vrsta leptira
  • 350 vrsta insekata

shutterstock 183058895

Kao što vidite, bogat je biljni i životinjski svijet Biogradske gore, a za sve vas koji volite da planinarite obradovaće vas činjenica da nacionalni park ima 6 obilježenih planinarskih staza. Da biste ih obišli sve, potrebno bi vam bila približno 72 sata, zato ne morate brinuti o nedostatku “teritorije za istraživanje”.

Pored šetačkih tura, posebnu pažnju posjetioca privlače jezera u okviru nacionalnog parka. Ukupno je 6 ledničkih jezera. Prije svih, naravno Biogradsko jezero, zatim Pešića jezero, Ursulovačka jezera - veliko i malo, Šiška jezera - veliko i malo. Pored samog izgleda Biogradskog jezera, koje možete vidjeti na fotografiji, fascinantna je činjenica da se na tom podučju nekada davno nalazio lednik. Vjekovnim otapanjem, lednik je nestao, a na mjestu iza sebe ostavio Biogradsko jezero.

Svaki nacionalni park ima neku specifičnost, nešto po čemu je jedinstven, istaknut u svijetu, možda Ginisovoj knjizi rekorda. Kad je Biogradska gora u pitanju, šuma je ta koja je istakla na mapi Evrope. Naime, pored svega navedenog, odlaskom u Biogradsku gori bićete u jednoj od 3 preostale prašume u Evropi. Kad ste posljednji put bili u prašumi (džungli)?

shutterstock 464630852

Za kraj, podsjećamo vas da gosti našeg hotela u Petrovcu, imaju priliku da rezervišu jednodnevni izlet (ekskurziju) sa recepcije. Sa našom partnerskom turističkom agencijom Medini, približili smo gostima hotela raznovrsne obilaske Crne Gore, koji se mogu rezervisati u samom hotelu.

shutterstock 182165768

FaLang translation system by Faboba