Kotor u jednom dahu!

Kotor u jednom dahu!

Kotor je jedinstven grad, što je potvrdio i UNESCO postavivši ga na svoju listu kulturne i istorijske baštine, što je skrenulo pažnju putnika širom svijeta.

Prije nego se bolje upoznamo sa Kotorom, hajde da napravimo geografski osvrt na njegovu lokaciju u Crnoj Gori. Naime, Kotor se nalazi na prostoru Kotorskog zaliva, koji je dio dobro poznatog Bokokotorskog zaliva, a kojeg još čine i Hercegnovski, Tivatski i Risanski zalivi. Svi zajedno pružaju jedno vrhunsko iskustvo na moru (u ovom slučaju Jadranskom moru), uz stare kamene kuće i veliko kulturno naslijeđe, a sve to okruženo visokom brdima, koja čine Bokokotorski zaliv vrlo neobičnim.

 

A sada Kotor. Njegovo kulturno-istorijsko naslijeđe se često spominje, a postoji jedan primjer kojim ćemo vam objasniti zašto se sa pravom toliko ističe. Naime, jedna od prvih katedrala, starija od većine crkvenih građevina, sagrađena je u Kotoru. U pitanju je katedrala Svetog Trifuna čija je gradnja počela u 9. vijeku dolaskom Slovena, a završila se 1166. godine.

 

  • 544 godina je starija od katedrale Svetog Pavla u Londonu
  • 460 godina je starija od bazilike Svetog Petra u Rimu
  • 313 godina je starija od hrama Vaznesenja u Moskvi
  • 69 godina je starija od katedrale Bogorodice Marije u Parizu
  • 169 godina je starija od manastira Visoki Dečani u Srbiji

 shutterstock 566930035

Kotor se nalazi u jugoistočnom dijelu Kotorskog zaliva, ipod planine Lovćen, o kojoj smo govorili u jednom od prethodnih tekstova. Stari Grad Kotora je formiran u trouglastom obliku, okružen zidinama koje se pružaju uz tvrđavu Svetog Ivana (260 metara visine). Zidine koji okružuju Stari Grad su skoro 5 kilometara duge, 20 metara visoke, a široke od 2 do 15 metara. Ako ste za šetnju, 1426 stepenica vode od zidina starog grada do vrha tvrđave.

 

Jedna od najužih ulica na svijetu se nalazi u Kotoru, a kroz nju se dvije osobe jedva mogu mimoići.

 

Kotor je osnovan tokom 4. i 5. vijeka nove ere pod vladavinom Vizantijskog carstva. Prvobitni naziv Kotora je bio “Carum” a današnji naziv se počeo koristiti dolaskom Slovena u 9. vijeku. Kotor se veoma dugo borio i protiv Turaka i Napoleonove Francuske, a uz pomoć ostalih gradova Crne Gore kao i Rusije, uspio da sačuva slobodu. Sa druge strane, Austro-Ugarskoj je pošlo za rukom da okupira ovaj grad u periodu od 1814. do 1914. godine.

Danas, Kotor je trgovinski, obrazovni i iznad svega turistički centar Crne Gore.

 

Grad mačaka

 

Ukoliko niste ljubitelji mačaka, ulaz u Kotor vam nije dozvoljen.

Šalimo se naravno, svi su dobro došli, ali Kotor zaista jeste “grad mačaka”. Ima ih puno, u Starom Gradu i ostalim dijelovima opštine, a iako vam mogu djelovati kao napuštene, Kotorske mace imaju svoje zaštitnike. To su svi oni koji žive u Starom Gradu, vlasnici restorana i kafića, ali i turisti su ti koji usput nahrane mačke.

shutterstock 1026924586 

 

Grad kolača

 

Ovdje ne mislimo na kolače u množini. Kotor ima jedan kolač koji je nadaleko poznat. To je autentična “Kotorska krempita”, koja se pravi po tradicionalnom, strogo čuvanom receptu, strogo pa se u nekim poslastičarnicama može probati prava Kotorska krempita. Nije to komplikovan kolač, zapravo vrlo jednostavan, ali veoma ukusan i kaloričan.


shutterstock 199688612

 

Gosti našeg hotela u Petrovcu mogu rezervisati jednodnevni izlet do Kotora

 

Kako naš hotel sarađuje sa partnerskom turističkom agencijom Medini, na recepciji se može rezervisati izlet do Kotora. Petrovac je udaljen svega 40 kilometara od Kotora, pa za manje od sat vremena stižete na destinaciju, a isto tako brzo ste opet u Petrovcu.

 

FaLang translation system by Faboba