Gospa od Škrpjela, "Priča o ostrvu"

Gospa od Škrpjela, "Priča o ostrvu"

Ovog puta, snagom riječi i fotografija vodimo vas u mali grad Perast u Boko Kotorskom zalivu. Da budemo precizniji, vodimo vas na jedno ostrvo ispred grada, ali prije toga:

Naš hotel - hotel Eleven nalazi se u Petrovcu, koji je udaljen oko sat vremena vožnje od Perasta. Idealna razdaljina za jednodnevni izlet do Perasta i ostrva pred njim. Štaviše, partnerstvo sa turističkom agencijom Medini omogućava gostima našeg hotela da rezervišu izlet Boko Kotorskim zalivom i do drugih destinacija, na recepciji hotela.

 Škrpjel 1

Perast sadrži bogatstvo značajnih dijelova kulturnog, istorijskog i umjetničkog nasljeđa Boke. Grad je smješten u jednom od najljepših područja Boke Kotorske, u podnožju brda Svetog Ilije, a u gradu se nalaze vrijedni spomenici, crkve, kapele, Gradski muzej, izvrsne palate, balkoni i grbovi koji su dobro očuvani. Nesporna je ljepota Perasta, ali naša pažnja danas nije fokusirana na Perst već na more ispred grada. Na ostrva Svetog Đorđa i Gospu od Šrpjela. Na ostrvu Svetog Đorđa nalazi se istoimena crkva iz 17. vijeka, kao i groblje.

 Škrpjel 2

Pored ovog prirodnog ostrva, nalazi se vještačko ostrvo Gospa od Škrpjela. Ostrvo je izgrađeno konstantnim slaganjem kamenja koje je započelo sredinom 15. vijeka, 22. jula 1452. godine, tačnije. Nabacivanje kamenja se odvija, do neke mjere, i danas kao dio tradicije. Ostrvo pokriva površinu od 3030 m2. Prema istorijskom predanju, slika Gospe u Perastu je postala poznata 1452. godine. Naime, sliku su našli braća Mortešić dok su jedne noći pecali na sred mora. Slika Gospe se nalazila na malom grebenu koji je virio iznad mora. Braća su sliku stavili u svoju kuću, i vjerovali da je Gospa zaslužna za čudesni oporavak od bolesti koja je skoro savladala braću. Kao znak poštovanja najprije su sliku ostavili u crkvu Svetog Nikole. Da bi kasnije odlučili da sagrade vještačko ostrvo i crkvu na mjestu gdje su pronašli sliku.

Smatra se da je glavni oltar sagrađen nad samim grebenom gdje je pronađena slika. Pošto je riječ “škrpjel” poznata hrvatskim ribarima i mornarima koji ovom riječju nazivaju morski greben ili kamen, ime Gospa od Škrpjela je skovano za ovo vještačko ostrvo. Crkva je prilično mala i jednostavno izgrađena od finog kamena sa otoka Korčule (u Hrvatskoj). Svetlost ulazi u crkvu kroz dva ovalna prozora. Crkvu su izgradili majstorski graditelji Vuk Kandijot i Petar Dubrovčanin. Unutrašnjost crkve ima pregršt slika. 68 slika, oslikanih tehnikom ulje na platnu visi na bočnim zidovima i plafonu. Plafon je obojen scenama iz života Marije i Hrista, kao i slike jevanđelja i crkvenih stariješina.

 Škrpjel 3

Ovdje ćemo se zaustaviti jer ne želimo da odamo sve. Zato ovu priču možete smatrati “najavom” za ono što se može saznati, osjetiti i doživjeti na ostrvu Gospa od Škrpjela ispred Perasta.

FaLang translation system by Faboba