Malo Brazila u Crnoj Gori

Malo Brazila u Crnoj Gori

Prije priče o Velikoj plaži u Ulcinju, piratima i legendama ovog grada. Podsjećamo vas da je naš hotel u Petrovcu udaljen svega sat vremena vožnje od Ulcinja. Što je idealna lokacija za sve vas koji tokom odmora u Crnoj Gori želite da jednodnevnim izletima obilazite primorske gradove, plaže, ostrva, restorane na obali mora.

 

Brazil ima Kopakabanu, Crna Gora ima Veliku plažu u Ulcinju.

shutterstock 393406249

Nije slučajno ovo poređenje sa dobro poznatom plažom u Brazilu, već mnogi kroz šalu kažu “Kopakabana” kad misle na Veliku plažu. Duga je 12500 metara, pa je zato najduža plaža Jadranskog mora. Priroda je “prosula” sitan pijesak svom njenom dužinom, a mali talasi se jedan za drugim prelamaju na nekih 100 metara od obale (dokle možete prošetati morem, a da vam voda ne dođe do ramena). Plaža kao što je Velika u Ulcinju, nije mjesto za one koji vole mnogo da plivaju, zbog toga što doslovce morate prošetati 100-tinjak metara da bi došli do veće dubine. Sa druge strane, u Crnoj Gori nećete naći veću, a pogodniju plažu za ljetnje sportove u plićaku i na pijesku, romantičnu šetnju sitnim pijeskom uz zalazak sunca, okupljanje društva u suton uz logorsku vatricu.

shutterstock 322843682

Ostali bismo dužni Ulcinju ukoliko bismo ga poistovijetili samo sa Velikom plažom. Jer Ulcinj ima Stari Grad koji datira iz 12. vijeka (Iako je najstariji dio grada srušen u zemljotresu iz 1444. godine). Ulcinj ima i najveću solanu na prostoru bivše Jugoslavije, sa rekordnom proizvodnjom soli od 44000 tona godišnje.

Šta bi bio grad bez makar jedne legende? :) U Ulcinju je poznata priča o tome da je Servantes bio utamničen u Ulcinju, a kasnije pisao o djevojci “Dulcineji” koju je sanjao kao zatvorenik. Jedno duže vrijeme Ulcinj je bio čak i utočište pirata i njihovog komandanta Utudž Alije, koji je bio noćna mora za trgovačke brodove u Mediteranskom i Jadranskom moru, sve do 1657. godine kada je Turski komandant moranarice, Sulejman paša, potopio piratske brodove, a ogromna količina blaga je ostala izgubljena u moru.

shutterstock 472972672

Svi volimo priče o piratima, ali zaključimo ovaj članak o Ulcinju sa jednim sunčanim podatkom, koji kaže da je ovo najsunčaniji grad u Crnoj Gori sa 2550 sunčanih sati godišnje.

 

FaLang translation system by Faboba