Eleven
Crna Gora odgovara na pitanja

Crna Gora odgovara na pitanja

Promjeni / otkaži rezervaciju
Dolazak
Odlazak
Broj gostiju
Promo code

Broj gostiju

Odraslih
Djece
Potvrdite
Jan 22 2018

Crna Gora odgovara na pitanja

Kakvo je vrijeme u Crnoj Gori?

Klima u Crnoj Gori je vrlo složena i varira od Mediteranske na jugu do planinske klime na sjeveru. Prosječna temperatura u julu iznosi 27.1 °C u Podgorici (glavni grad u centralnoj regiji, poznat po visokim temperaturama) i 14.5 °C u Žabljaku (grad na sjeveru). Crna Gora je generalno veoma sunčana zemlja, ali u isto vrijeme na padinama planine Orijen na nadmorskoj visini od 1097 metara nalazi se meteorološka stanica koja bilježi padavine od 5155 mm/m2 i sa apsolutnim dnevnim rekordom od 480 mm/m2. Ovakav rekord u količini padavina se može naći samo na još jednom mjestu zvanom Karapandža, ispod Himalaja.

Kakvo je more u Crnoj Gori?

Crna Gora ima obalu na Jadranskom moru. U svojim naučnim radovima, Jacque Cousteau, neprevaziđeni istraživač mora pominje Jadransko more kao jedno od najčistijih u Evropi. Ispred Bokokotorskog zaliva, Jadransko more je najdublje (1330m), dok je najšire od Bara do Brindizija (grad u Italiji) 211 km. Ovo je i zona najvećeg saliniteta (nivo soli u moru) od 38%, takođe zona gdje je more najprozirnije (69m) i najtoplije (u prosjeku 25 °C stepeni u julu). Prosječna godišnja temperatura mora je 17.7 °C, u prosjeku je 7.2 sunčanih sati dnevno, a prosječna godišnja temperatura vazduha je iznad 17 °C. Ovo čini sezonu kupanja u Crnoj Gori mjesec dana dužom nego u Malagi (Španija) ili Nici (Francuska), i čak dva meseca dužom nego u Sevastopolju (Crnom More).

more

Da li se u Crnoj Gori može baviti podvodnim ribolovom?

Podvodni ribolov je pogodan na crnogorskom primorju usljed smjena plitkih i dubokih voda. Jadransko more je bogato različitim visokokvalitetnim ribama, kao i egzotičnim morskim plodovima koje su specijaliteti lokalnih ribljih restorana.

Koja je najduža plaža na crnogorskom primorju?

Najveća plaža u Crnoj Gori je "Velika plaža" u Ulcinju. Dužina je 12.5 km, sa prosječnom širinom obale 70 metara, sa plitkim vodama od oko 100 metara odaljenosti od obale i kapacitetom od oko 100.000 plivača. Idealna plaža za dijecu i neplivače.

Da li je Crna Gora bogata jezerima?

Crna Gora ima veliki broj jezera. Najveće je Skadarsko jezero, prije Saškog i Plavskog jezera. Najdublje je Crno jezero na Durmitoru (49 metara). U Crnoj Gori se takođe nalazi 29 planinskih jezera.

piva 

Koje su najpopularnije rijeke u Crnoj Gori?

Najveće rijeke u Crnoj Gori su Tara, Ćehotina, Piva, Lim, Zeta i Morača. One su veoma bogate ribom. Najzanimljivije riblje sorte su planinska pastrva, lipljen, štuka. Najčešće ribe u Skadarskom jezeru su pastrmka, jegulja i krap. Takođe, rijeka Tara je veoma popularna po raftingu i kampovanju u blizini rijeke, dijelom zbog činjenice što je kanjon Tare drugi najdublji kanjon na svijetu.

Ima li nacionalnih parkova u Crnoj Gori?

Crna Gora ima 5 nacionalnih parkova. Do sada smo na našem blogu predstavili 4 nacionalna parka, Durmitor, Biogradska gora, Skadarsko jezero, Lovćen, a u Crnoj Gori se nalazi i nacionalni park Prokletije.

Kako doći u Crnu Goru?

U Crnu Goru možete doći avionom, na bilo koji od dva aerodroma. Jedan u primorskom gradu Tivtu, ili u glavnom gradu Podgorici. U zavisnosti od vaše polazne tačke, Crna Gora takođe ima konekcije vozom, brodom, autobusom, a uvijek možete doći i automobilom ili motociklom.

 

Zašto je Petrovac savršen bazni grad za obilaženje čitave crnogorske obale?

 

Da, naš hotel se nalazi u Petrovcu, tako da ima smisla reći da je Petrovac najbolji grad za istraživanje crnogorske obale. Ali ovo zaista govorimo objektivno, iz razloga što je Petrovac mali primorski grad koji se geografski nalazi gotovo tačno na sredini crnogorskog primorja. Drugim riječima, ukoliko se zaputite od Petrovca do Bokokotorskog zaliva (krajnja tačka sa Hrvatskom granicom), preći ćete identičan put, kao da idete od Petrovca do Ulcinja (najjužnijeg grada u Crnoj Gori). Na čitavoj obali postoji toliko malih primorskih gradova, plaža, restorana, istorijskih i kulturnih spomenika. Nemoguće je posjetiti sve tokom prosječnog odmoru, ali sa odličnom lokacijom možete izvući maksimum tokom vašeg odmora u Crnoj Gori.

Dodatno, mi volimo to što je Petrovac mali "opušteni" grad, koji ima jedan laganiji tempo za razliku od popularnih, užurbanih i bučnih turističkih centara. I takvi gradovi su sajajni za posjetiti, ali kada želite vrijeme za sebe i svoje društvo, Petrovac je grad koji će vam omogućiti opuštanje nakon istraživanja grada i drugih mjesta na crnogorskoj obali.

ptc drone

Imate pitanje o Petrovcu ili Crnoj Gori?
Mi odgovaramo. :)

Pišite nam.

 

Apr 22 2019

Petrovac u Septembru

Jul 25 2018

2 savjeta za obilazak Crnogorskog primorja

Sep 03 2018

Velika plaža Ulcinj

Feb 15 2018

Kotor i Perast u jednom dahu

Mar 15 2018

Nacionalni Parkovi Crne Gore

Prijava za Newsletter
Prijavite se i saznajte prvi sve o našim promo ponudama.