Eleven
Nacionalni Parkovi Crne Gore

Nacionalni Parkovi Crne Gore

Promjeni / otkaži rezervaciju
Dolazak
Odlazak
Broj gostiju
Promo code

Broj gostiju

Odraslih
Djece
Potvrdite
Mar 15 2018

Nacionalni Parkovi Crne Gore

NACIONALNI PARK DURMITOR

Nacionalni park Durmitor nalazi se na sjeveru Crne Gore, u gradu koji se zove Žabljak. Dva neizbježna lokaliteta ovog nacionalnog parka su Crno jezero i najviši vrh planine Durmitor - Bobotov Kuk, sa nadmorskom visinom od 2523 metra.

 

Crno jezero je nemoguće propustiti. Odmah nakon ulaska u nacionalni park, put vas vodi pravo do ovog jezera koje se doslovno otvara pred vašim očima i nadlijeva ga planina Durmitor poput džinovske tvrđave. Crno jezero nije samo privlačno za oči i prilika za dobru fotografiju, već je idealno i za one od vas koji vole takozvani aktivni odmor. Stoga jezero možete istražiti na tri načina: brodom, biciklom ili pješice. Oko jezera postoji prekrasna pješačka staza za obilazak svakog djelića jezera.

Bobotov Kuk, kao najviši vrh na 2523 metra, ostaće samo za one posjetitelje koji planinarenje uzimaju za ozbiljno. Svakako, postoji puno obilježenih staza dostupnih manje iskusnim planinarima ili čak onima koji su po prvi put krenuli na planinarenje. Iako postoji preko 40 planinskih vrhova nadmorske visine preko 2000 metara, Nacionalni park Durmitor posebno je zanimljiv za planinare zbog jezera. Unutar Nacionalnog parka nalazi se 18 ledničkih jezera poznatih kao "planinske oči". Svako od jezera je otkriće za sebe.

U slučaju da sve gore navedeno nije dovoljno za vas, nacionalni park Durmitor uključuje i kanjon rijeke Tare. Ako niste znali, to je najviši kanjon u Evropi, visok 1600 metara od rijeke Tare do vrha kanjona. Jedini viši kanjon je Grand Canyon u Sjevernoj Americi. Pored svog veličanstvenog izgleda, rafting na rijeci Tari omiljena je atrakcija za one koji ovaj kanjon i rijeku žele lično doživjeti.

NACIONALNI PARK SKADARSKO JEZERO

Ovo će biti poslastica za sve vas koji vole uživati u prirodi na opušteniji način. Skadarsko jezero je veoma bogato florom i faunom i međunarodno je prepoznato kao prirodni rezervat ptica. Čak 281 vrsta ptica su stanovnici Skadarskog jezera. Moći ćete vidjeti neke od njih kako lete oko jezera, a ako vam se posreći vidjećete i pelikana, simbola ovog jezera.

Skadarsko jezero nalazi se blizu Podgorice, pored malog mjesta zvanog Virpazar. Do jezera možete doći automobilom, vozom ili autobusom, a za obilazak jezera predlažemo najam čamca. Ovi brodići nalaze se uz obale jezera, s vodičima koji vas mogu voziti okolo. Čak i ako niste ljubitelj prirode i ptica, vožnja brodićem i osjećaj povjetarca tokom vrućih ljetnih dana više je nego dobrodošlo bilo kome.

Nakon istraživanja Skadarskog jezera, nećete biti umorni kao što biste bili na planinarenju na Durmitoru, ali uvijek ima mjesta za svježu ribu. Restoran pored Skadarskog jezera ponudiće vam jezersku ribu sa prilozima i crnogorsko vino, koje ubira najbolje grožđe upravo iz regije oko Skadarskog jezera.

NACIONALNI PARK BIOGRADSKA GORA

Bilo da ste ljubitelj prirode ili ne, predah od vrućih ljetnih dana u Petrovcu je nešto što većini gostiju tokom odmora vrlo prija. Ovo mjesto nije samo o osvježavanju tokom vrućih ljetnih dana, već uglavnom o prirodi, planinarenju a ako niste u fizičkoj kondiciji ili raspoloženju za planinarenje možete se samo opuštati pored jednog od jezera. Nakon otprilike 2 sata i 30 minuta vožnje od Petrovca doći ćete na Biogradsku goru i biti u društvu: ledničkih jezera, oko 2000 biljnih vrsta, 90 vrsta drveća, od kojih su neka starija od 400 godina i do 60 metara visoka, 200 vrsta ptica, 80 vrsta leptira, 350 vrsta insekata itd.

Osim planinarskih staza, posjetioci provode puno vremena na jezerima u sklopu nacionalnog parka. Postoji ukupno 6 ledničkih jezera. Prije svega, naravno Biogradsko jezero, zatim Pešićko jezero, Ursulovačka jezera - jedno veliko i jedno malo jezero, Šiška jezera - takođe sa jednim velikim i jednim malim jezerom.

 

Pored samog izgleda Biogradskog jezera, fascinantna je činjenica da je nekad na ovom mjestu bio glečer. U veoma dugom procesu, glečer je nestao, a na njegovo mjesto se stvorilo Biogradsko jezero.

Svaki nacionalni park ima nešto specifično, nešto jedinstveno u svijetu, možda mjesto u Ginisovoj knjizi svjetskih rekorda. Kada je u pitanju Biogradska gora, šuma je ta koja ju je izdvojila na karti Evrope. Jer odlaskom na Biogradsku goru bićete u jednoj od samo 3 preostale prašume u Evropi.

 

NACIONALNI PARK LOVĆEN

Obično bi priča o bilo kojem nacionalnom parku bila o prirodi. Životinjske vrste, ljekovito bilje, aktivni odmor, opuštanje itd. Bez sumnje, nacionalni park Lovćen ima sve to, ali životinje i biljke su sporedni kada govorimo o stvarnom iskustvu ovog nacionalnog parka. Nalazi se u gradu koji se zove Cetinje, stoga je i planina Lovćen na Cetinju. A na planini Lovćen nalazi se mauzolej, posvećen velikom vladaru Crne Gore, gdje je i sahranjen. Ovo je glavna priča kada se spominje riječ "Lovćen".

Ime mu je bilo Petar II Petrović Njegoš. Njegoš nije bio samo vladar, već svestran i sposoban čovjek, koji je ujedno bio i pjesnik i biskup, uspješan i hvaljen za sve uloge koje je imao u Crnoj Gori od 1835. do 1851. godine. Najnevjerovatnija stvar kada je on u pitanju jeste razlika između stvari koje je postigao kao umjetnik, pjesnik i životnih okolnosti u kojima je živio. Sa jedne strane, bilo je jedva 30 dječaka (jedan od njih je bio Njegoš) koji su u novoosnovanoj prvoj osnovnoj školi 1834. godine pokušavali da nauče čitati i pisati. A s druge strane Njegoš je stvorio svoja remek-djela na kojima mu društvo s najprogresivnijom materijalnom i duhovnom kulturom mogu samo zavidjeti.

Ovi značajni pokreti u kulturi, religiji i politici događali su se na Cetinju. Stoga ovaj nekadašnji glavni grad postaje najrazvijeniji i najvažniji grad. Ne samo uticajem Njegoša, već i drugih vladara. To se ogleda u "Prvoj državnoj štampariji na svijetu" koja je osnovana na Cetinju 1493. Godinu dana kasnije, u mjestu zvanom "Obod", 1494. godine, monah po imenu Makarije ispisao je prvu knjigu u Crnoj Gori pod nazivom "Oktoih Prvoglasnik", samo 33 godine kasnije od prve knjige koja je oštampana u štampariji Gutenberg.

Kao što vidite, Cetinje je bio vrlo važan grad, te stoga vrlo zaštićen od crnogorskih vojnika koji su se dokazali iznova i iznova. Za razliku od mnogih većih i naseljenijih gradova Azije i Evrope, Cetinje nikad nije osvojilo Osmansko carstvo, čak ni nakon tri napada. 1692. godine, kada su Turci provalili kroz vrata manastira na Cetinju, crnogorski vojnici su zapalili barut sakriven u manastiru i zajedno sa napadačima i manastirom se raznijeli u vazduh.

NACIONALNI PARK PROKLETIJE

Nacionalni park Prokletije je najmlađi nacionalni park na teritoriji Crne Gore. Proglašen je za peti nacionalni park 2009. godine, kao prostor izuzetnih prirodnih ljepota koji su uticale na proglašenje dijela masiva Prokletija za zaštićeno područje od nacionalnog značaja.

Prostire se na površini 16.630 hektara i obuhvata dva rezervata prirode: Volušnicu i Hridsko jezero. Zona zaštite oko parka je 6.252 hektara. Na sjeveru je ograničen Gusinjsko-plavskom dolinom, na jugu visokim grebenima planine i albanskom granicom, na zapadu je rijeka Grnčar a na istoku prema Metohiji granicu parka čini planina Bogićevica.

Glavne odlike Prokletija koje su uticale na proglašenje područja od nacionalnog značaja su karakteristični krečnjački reljef i prirodne ljepote. Stijene, koje su se formirale u oligo-miocenu, krečnjačkog su i dolomitskog sastava. Reljef obiluje visokim vrhovima i kraškim oblicima (jame, pećine, uvale itd). Oštri vrhovi i izuzetno strme padine čine ovaj predio nepristupačnim. Najviše tačke su Zli Kolac (2.534 m), Dobri Kolac (2528 m) i Rosni vrh (2.524 m). Najviši vrh Prokletija je Jezerski vrh (2.692 m) koji je ujedno i najviši vrh Dinarskih planina.

Apr 22 2019

Petrovac u Septembru

Jul 25 2018

2 savjeta za obilazak Crnogorskog primorja

Jan 22 2018

Crna Gora odgovara na pitanja

Sep 03 2018

Velika plaža Ulcinj

Feb 15 2018

Kotor i Perast u jednom dahu

Prijava za Newsletter
Prijavite se i saznajte prvi sve o našim promo ponudama.