Eleven
Kotor i Perast u jednom dahu

Kotor i Perast u jednom dahu

Promjeni / otkaži rezervaciju
Dolazak
Odlazak
Broj gostiju
Promo code

Broj gostiju

Odraslih
Djece
Potvrdite
Feb 15 2018

Kotor i Perast u jednom dahu

Kotor je jedinstven grad, što je dokazano i kad je UNESCO stavio Kotor na svoju mapu. Sada zvanično kao prirodno i kulturno-istorijsko mjesto, privukao je pažnju putnika iz cijelog svijeta.

Dakle, prije nego što „pogledamo“ Kotor, razmotrimo geografsku perspektivu.

Kotor se nalazi u zalivu Kotor. A ovaj zaliv dio je vrlo popularnog Bokokotorskog zaliva, koji se sastoji od Hercegnovskog, Tivatskog, Risanskog i Kotorskog zaliva. Svi zajedno čine sjajno iskustvo za one koji vole more (u ovom slučaju Jadransko more) u kombinaciji sa starim kamenim kućama, ogromnim kulturnim nasljeđem, dok su svi okruženi visokim planinama što zalivu daje vrlo neobičan izgled.

 

Ova kulturna baština se spominje dosta i ovdje je najbolji način da se ispriča. Jedna od prvih katedrala, starija od mnogih drugih crkvenih hramova na svijetu, izgrađena je u Kotoru. Izgradnja katedrale svetog Trifuna započela je u 9. vijeku nakon dolaska Slovena, a završena je 1166. godine.

 

Kotor je smješten u jugoistočnom dijelu Kotorskog zaliva, pod planinom Lovćen. Stari dio grada razvio se u malom trouglom prostoru, okružen gradskim zidom koji je stizao do tvrđave Svetog Ivana (260 m). Kotor je okružen zidinama - dužine gotovo 5 km, visine 20 m i širine 2-15 m. Dva su zida i oba se završavaju u blizini tvrđave Svetog Ivana. Od grada do tvrđave ima 1426 stepenica.

 

GOSPA OD ŠKRPJELA "PRIČA O OSTRVU"

Perast je riznica vrijednih djela kulturno-istorijske i umjetničke baštine Boke, smješten je u jednom od najljepših predjela Boke Kotorske, u podnožju brda Sv. Ilije. Njegovi vrijedni spomenici, crkve, kapele, zvonici, Gradski muzej, izuzetne palate, balkoni i grb dobro su očuvani. Koliko god da je Perast lijep, naša pažnja danas nije usredsređena na Perast već na more ispred grada. Ostrva Svetog Đorđa i Gospe od Škrpjela. U prirodnom ostrvcu Svetog Đorđa nalazi se istoimena crkva iz 17. vijeka, kao i groblje Perast iz 1886. godine i drevna benediktinska opatija iz 12. vijeka.

 

Gospa od Škrpjela je vještački napravljeno ostrvo sa istoimenim zavjetnim svetilištem mornara. Ostrvce je izgrađen stalnim nagomilavanjem kamenja koje je započelo sredinom 15. vijeka, i trajalo je u određenoj mjeri, do danas. Ostrvo se prostire na 3030 m2. Prema tradiciji, slika Gospe u Perastu postaje poznata 1452. godine. Crkva na stijeni povezana je u ovoj tradiciji s ozdravljenjem jednog od braće Mortešić od bolesti. Oni su sliku držali u svojoj kući, nakon što su je našli jedne noći usred mora dok su lovili ribu. Kako bi pokazali zahvalnost čudesnom ozdravljenju, odnijeli su sliku u crkvu Svetog Nikole. Kasnije je odlučeno da se izgradi crkva na stijeni u blizini ostrvca Svetog Ilije, kako bi se odala počast Gospi i čuvala njena slika. Vjeruje se da je glavni oltar svetišta smješten na samom grebenu na kojem je slika pronađena. Crkva je prilično mala i jednostavno izgrađena od finog kamena s ostrva Korčula u Hrvatskoj. Sastoji se od naosa i kapele (apside), prekrivene kupolom. Unutrašnjost crkve predstavlja ekstravagantnu galeriju slika. Šezdeset i osam slika na platnu stoje na bočnim zidovima i stropu. Strop je oslikan prizorima iz života Svete Marije i Isusa Hrista, kao i slikama evanđelista i crkvenih staraca.

Apr 22 2019

Petrovac u Septembru

Jul 25 2018

2 savjeta za obilazak Crnogorskog primorja

Jan 22 2018

Crna Gora odgovara na pitanja

Sep 03 2018

Velika plaža Ulcinj

Mar 15 2018

Nacionalni Parkovi Crne Gore

Prijava za Newsletter
Prijavite se i saznajte prvi sve o našim promo ponudama.